Hoger onderwijs in Nederland
Het hoger onderwijs in Nederland bestaat uit de hogescholen en universiteiten. Nederland kent de volgende universiteiten: Amsterdam (VU en UvA), Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Open Universiteit, Rotterdam, Tilburg, Twente, Utrecht, Vrije Universiteit en Wageningen. Daarnaast bestaan er hogescholen, die HBO-onderwijs aanbieden. Hiervan zijn er een stuk meer dan universiteiten; meer dan 30.
Universiteiten in Nederland kunnen algemeen van aard zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de universiteit van Leiden en Utrecht. Dit betekent dat deze universiteiten alle soorten wetenschap aanbieden, van taalwetenschap tot rechten, en geneeskunde tot natuurkunde.
Daarnaast bestaan er technische universiteiten zoals de TU Delft. Aan deze universiteiten wordt meer technisch onderwijs gegeven zoals natuurkunde en werktuigbouwkunde.
Ten slotte bestaan er ook nog bijzondere universiteiten. Aan de Theologische Universiteit wordt bijvoorbeeld godsdienstig onderwijs gegeven, en de Open Universiteit is de enige universiteit die studeren op afstand aanbiedt.
Studenten die hoger onderwijs volgen in Nederland komen in aanmerking voor studiefinanciering. Dit betekent dat zij geld kunnen lenen van de Nederlandse overheid om hun studie en eerste levensbehoeften te bekostigen tijdens hun studie. Ook wordt het grootste gedeelte van het eigenlijke collegegeld gefinancierd door de overheid. Dit betekent dat het hoger onderwijs in Nederland niet alleen van hoog niveau is, maar ook toegankelijk voor bijna iedereen.