Welke kleding trek je aan als docent?

Al zegt hoe je eruit ziet niets over je capaciteiten, op scholen – en zeker in het voortgezet onderwijs – wordt gelet op uiterlijk. Soms zijn er kledingvoorschriften voor leerlingen, maar ook voor docenten is het goed om stil te staan bij hoe zij op anderen overkomen. Een goed gekozen outfit kan een heel verschil maken in hoe leerlingen een docent zien. Ook aan een bepaalde mate van overwicht kan goed gekozen kleding bijdragen. Onbewust baseren wij onze eerste indruk van iemand vaak op zijn uiterlijk. In veel beroepen, en zeker dat van leraar, is een representatieve uitstraling dan ook heel belangrijk.

Representatief en netjes

Voor leerlingen hebben docenten een voorbeeldfunctie. Door aandacht te besteden aan hun kleding laten leraren zien hoe je je in een beroepsomgeving kunt presenteren. Uiteraard is een eerste vereiste dat kledingstukken schoon en niet kapot zijn. Dat zijn zaken die middelbare scholieren snel oppikken. Ook een oordeel hebben zij dan snel klaar en dat is wat je als leraar wilt vermijden. Tijdens ouderavonden en -gesprekken is een representatief uiterlijk ook belangrijk voor een docent. Bij die gelegenheden zijn zij het visitekaartje van de school.

Met oog voor klasse en stijl

Voor de klas kan een casual outfit prima, mits deze wel representatief is. Zowel voor mannelijke als vrouwelijke docenten geldt dat te veel bloot niet kan. Een te kort shirt, mouwloze tops en een te diep decolleté staan niet netjes en leiden af. Ook casual kleding kan stijlvol zijn, bijvoorbeeld door die te combineren met blazers voor vrouwen of colberts voor mannen. Voor jonge docenten geldt dat zij zich hiermee onderscheiden van hun leerlingen, terwijl zij toch als basis hun trendy en hippe kleding kunnen dragen.

Praktisch en comfortabel

Natuurlijk geldt ook voor leraren dat hun outfit praktisch en comfortabel moet zijn. Zij willen zich in hun kleding op hun gemak voelen en er vrij in kunnen bewegen. Een belangrijk onderdeel van een comfortabele outfit zijn schoenen. Slippers bieden geen steun en zijn wel erg casual in een schoolomgeving. Ook hoge hakken zijn minder geschikt. Sneakers daarentegen kunnen heel goed gedragen worden. Ook in combinatie met een geklede blazer bijvoorbeeld ben je hiermee verzekerd van een praktische en comfortabele outfit met een jeugdige en vlotte uitstraling. Deze is zeker geschikt om de hele dag mee voor de klas te staan.