Goed voorbereid naar de brugklas

Met de overstap van basisschool naar middelbaar onderwijs breekt voor veel kinderen en hun ouders een spannende periode aan. In groep acht nemen leerlingen afscheid van de school waar zij vele jaren hebben doorgebracht. Alles is er vertrouwd en vrijwel alle leraren en schoolgenoten zijn bekend. Een periode wordt afgesloten en er wordt een nieuwe start gemaakt.

Het is dan ook niet vreemd dat sommige kinderen er moeite mee hebben om die stap te maken. Een beetje gespannen vragen ze zich af hoe het er in de brugklas aan toe zal gaan. Om deze periode niet te stressvol te laten verlopen is het zinvol kinderen daar enigszins op voor te bereiden. Let hierbij wel op dat je jouw eigen gespannenheid niet overbrengt op je kind.

Wat kun je allemaal doen om je kind voor te bereiden op de brugklas?

  • Bezoek op tijd open dagen

Een goed idee is het om hier bijvoorbeeld al in groep 7 mee te beginnen. Dan hoeft er nog geen beslissing genomen te worden en kunnen kinderen ongedwongen eens een kijkje nemen op diverse scholen. Ook ouders kunnen zo een eerste indruk opdoen. Open dagen zijn ideaal om scholen met elkaar te vergelijken en de ervaringen van leerlingen te horen.

  • Schrijf je in voor informatieavonden

Veel scholen organiseren informatieavonden speciaal voor de ouders van schoolverlaters. Aan de hand van presentaties en filmpjes geven ze een beeld van hoe het er op de betreffende school aan toe gaat. Er is altijd gelegenheid om gerichte vragen te stellen en kennis te maken met zowel leraren als leerlingen. Waar het tijdens een open dag vaak erg druk is, is een informatieavond een minder hectische gelegenheid om te zien of de school wel bij jouw kind past.

  • Laat je kind kennismakingslessen volgen

Zijn leerlingen al aangemeld voor een bepaalde school, dan ontvangen zij vaak een uitnodiging voor een kennismaking met hun nieuwe klas en mentor. Ook worden er tijdens die kennismaking al enkele lessen gegeven zodat kinderen ervaren hoe het er straks aan toe zal gaan op de middelbare school. Maak daar gebruik van; zo krijgt je kind een beter idee van wat hem of haar te wachten staat.

  • Zorg voor een geschikte plek om huiswerk te maken

Kijk of de kamer van je kind geschikt is voor een brugklasser. Een bureau is zeker nodig, net als voldoende kastruimte voor alle boeken. Laat je kind zelf suggesties doen voor de aankleding van de kamer. Met een nieuwe kleur op de wanden, mooie posters en een fijne bureaustoel zal je kind graag in zijn kamer verblijven, wat huiswerk maken een stuk aantrekkelijker maakt.

  • Samen fietsen

Is het een eindje fietsen naar de nieuwe school? Fiets dan voor het schooljaar begint eens samen de snelste en veiligste route. Misschien gaan er meer kinderen uit de buurt naar dezelfde school en kunnen ze afspreken samen te fietsen. Zeker in de eerste weken hebben ze steun aan elkaar tot ieder zijn weg gevonden heeft.

  • Maak afspraken

Maak afspraken over hoe ze denken hun tijd in te gaan vullen. Sport, hobby’s, vrienden en school zullen waarschijnlijk gecombineerd moeten worden met veel meer huiswerk dan ze gewend zijn. Spreek af hoe laat ze naar bed zullen gaan en hoe lang ze eventueel nog op hun telefoon mogen. Wees zeker de eerste tijd consequent: voldoende nachtrust is belangrijk. Als je goed bent uitgerust is iedere nieuwe stap gemakkelijker te maken, ook de stap naar de brugklas!