Sportief onderwijs

Sportief onderwijs is zowel onderdeel van het voortgezet onderwijs als van middelbare beroepsopleidingen, in elk geval in de meeste landen. Sportief onderwijs is van belang voor een goede lichamelijke ontwikkeling, en wordt door veel mensen ook gezien als simpelweg iets wat iedereen moet leren. Ook is sportief onderwijs een manier voor veel studenten om in aanraking te komen met verschillende sporten waarmee zij in andere situaties niet zo snel in aanraking zouden komen.

De eerste en vaak enige aanraking die mensen hebben met sportief onderwijs is de gymles op de middelbare school. Hier wordt vaak de basis gelegd voor de sportieve interesses van studenten voor de rest van hun leven. Hoewel sportief onderwijs, ook wel gym genoemd, vaak wordt gezien als iets leuks en niet zozeer als iets leerzaams, is het toch een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen.

Tijdens de gymles leren veel studenten en leerlingen welke sporten zij leuk vinden en welke niet, en waar zij wel of niet goed in zijn. Op deze manier kunnen studenten talenten ontdekken waarvan zij zelf niet wisten dat zij deze hadden. Zo is atletiek bijvoorbeeld geen sport waar veel kinderen uit zichzelf mee starten, maar kan het wel zo zijn dat kinderen een passie ontwikkelen voor deze sport nadat zij ermee in aanraking zijn gekomen tijdens de gymles. Hierdoor blijft het sportaanbod in een land divers, en zijn er ook mensen die niet op de bekendste en dominante sport gaan, zoals voetbal in Nederland. Andere sporten waar mensen mee in aanraking komen tijdens de gym zijn korfbal, honkbal, basketbal en hockey.

Zeker in deze tijd waarin de meeste kinderen voornamelijk gamen achter de TV of op hun mobiel, en weinig buitenspelen, is sportief onderwijs van groot belang. Bovendien blijkt het ook een middel te zijn in de strijd tegen de opkomst van obesitas onder jonge kinderen.

Kinderen die sportief onderwijs erg leuk vinden en hier interesse in hebben kunnen ook na de middelbare school hun carrière in deze sector voortzetten. Er zijn binnen het middelbaar beroepsonderwijs namelijk veel opleidingen die voorbereiden op een carrière in sport. Denk bijvoorbeeld aan gymleraar, personal trainer of professioneel sportcoach. Naast fysieke training moet men om aan deze beroepen te beginnen ook aandacht hebben voor blessures en de behandeling daarvan, de beste manieren van lesgeven en persoonlijke begeleiding.