Hoger onderwijs in Europa

Hoger onderwijs in Europa bestaat in de meeste landen uit een systeem van hogescholen (gericht op beroepsonderwijs) en universiteiten (gericht op wetenschappelijk onderwijs). Het hoger onderwijs, met name de universiteiten, behoren tot de besten ter wereld. Dit komt omdat Europa een lange geschiedenis van hoger onderwijs heeft.

De eerste vormen van hoger onderwijs bestonden al tijdens de Oudheid, toen Romeinen en Grieken instellingen hadden die vergelijkbaar zijn met een moderne universiteit. De eerste ‘echte’ universiteit werd echter pas opgericht in de middeleeuwen in Bologna. Dit was de eerste, oudste universiteit ter wereld.

Vanwege deze lange geschiedenis kent Europa vele zeer goede universiteiten die studenten van over de hele wereld aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan de universiteiten van Oxford en Cambridge in het Verenigd Koninkrijk, Leiden in Nederland, en de Sorbonne in Parijs.

Hoger onderwijs in Europa wordt vaak gesubsidieerd door de overheid, waardoor het veelal toegankelijk is voor studenten met minder financiële middelen. Hierdoor krijgen in Europa veel leerlingen na de middelbare school de kans om naar een universiteit te gaan. Anderen kiezen juist voor de hogescholen, die in Europa ook goed voorbereiden op de moderne banenmarkt.