Een bbl-opleiding: leren in de praktijk

Niet alle leerlingen worden gelukkig van de hele dag in de schoolbanken zitten. Zeker voor degenen die bij voorkeur in de praktijk leren en liever met hun handen werken is dat soms een opgave. Na het afsluiten van de middelbare school is het voor deze leerlingen mogelijk om werk en school te combineren en zo een vak te leren.

Jongeren die doorstromen naar het mbo kunnen kiezen uit twee opleidingsvormen: de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Deze laatste vorm biedt leerlingen de mogelijkheid om drie of vier dagen per week te werken en op de resterende dagen lessen te volgen. Op die manier leren zij het beroep dat zij willen uitoefenen.

Voor- en nadelen van een bbl-opleiding

Voor sommige leerlingen is het een groot voordeel dat zij niet meer elke dag naar school hoeven. Een andere reden om bewust voor een bbl-opleiding te kiezen is dat je als leerling al geld verdient terwijl je een vak leert. Als je ouder bent dan 18 jaar brengt het volgen van een opleiding kosten met zich mee. Bij een bbl-opleiding draagt je werkgever meestal bij aan deze kosten.

Als je aan een bbl-opleiding wilt beginnen moet je zelf op zoek gaan naar een werkgever die jou een contract wil aanbieden. Omdat je naar aanleiding van dit contract een salaris ontvangt, vervalt je recht op studiefinanciering en op een ov-kaart voor studenten. Vanwege het enigszins afwijkende programma kan een bbl-opleiding meer tijd in beslag nemen dan de bol-variant waarbij je iedere dag naar school gaat. De diploma’s die na het afsluiten van een bbl- of bol-opleiding uiteindelijk in mooie fotolijsten aan de muur prijken hebben echter wel dezelfde waarde.

Welke opleidingen?

Er is een groot aanbod aan bbl-opleidingen. Voor leerlingen die bijvoorbeeld in de zorg willen werken of een technisch beroep willen uitoefenen zijn er verschillende mogelijkheden. Daarnaast nemen werkgevers in de horeca of in de facilitaire dienstverlening vaak leerlingen aan die een bbl-opleiding volgen.

Bbl-opleidingen zijn er op elk mbo-niveau. Ook mensen die op latere leeftijd een carrièreswitch willen maken, kiezen vaak voor een dergelijke opleiding. Op die manier kunnen ze een ander beroep leren terwijl ze verzekerd zijn van een salaris. Als opstap voor verdere ontwikkeling en betere carrièremogelijkheden, al dan niet op verzoek van de werkgever, is een bbl-opleiding ook heel geschikt.